Prendre partit per canviar les coses

CONFLICTE LABORAL A ICTINEO: Prendre partit per canviar les coses

Comunicat del Grup de Suport-Conflicte laboral a Projecte Ictineo SCCL

Des del Grup de Suport a la treballadora de Projecte Ictineo manifestem el nostre rebuig al comunicat enviat per la resta de socis de la cooperativa durant al mes de gener.

Ens consta que aquest “comunicat” l’han rebut fonamentalment les persones i organitzacions que es van adherir a la campanya de signatures desenvolupada en el passat trimestre. També ens consta l’enviament de correus “personalitzats” que no tenen cap altre intenció que estigmatitzar la treballadora, únicament responsable de fer públiques conductes reprobables dins i fora de qualsevol espai que es consideri transformador.

El passat 24 de desembre la resta de membres de la cooperativa va presentar la seva renúncia voluntària de la cooperativa de forma coordinada i van responsabilitzar la treballadora -que a data d’avui segueix de baixa- d’aquesta decisió. El que no s’ha explicat és que aquestes mateixes persones van adoptar i executar acords comptables que prioritzen la recuperació del capital social per sobre de la liquidació d’obligacions envers tercers (també treballadors) que han desenvolupat feines per la cooperativa.

Com persones que hem fet un seguiment quotidià del desenvolupament del conflicte laboral hem constatat la manca més absoluta de la voluntat per realitzar un procés de mediació real, com va plantejar la treballadora diversos cops abans de què s’iniciés la campanya pública. I realitzem aquesta afirmació amb ple coneixement de les conseqüències que ha tingut en la treballadora una dinàmica d’assetjament i de vulneració de drets com la que ens ocupa.

La transcripció de l’assemblea del 18 d’Octubre és prou entenedora. No entrarem a valorar la honestedat i confiança que mereixen les paraules que s’hi poden llegir. Adjuntem només l’extracte del que van ser tres hores de pressió a una persona de baixa per ansietat en què li neguen el dret al lloc de treball que ella mateixa va contribuir a crear com a co-fundadora d’Ictineo, els motius pels quals prenen tal decisió i li volen fer veure que el “millor per tothom” és que ho accepti.

No entenem l’ofensa d’aquestes persones al fer-se públic el conflicte amb l’objectiu que cercar una reconducció constructiva del mateix que no passi per la invitació a marxar d’una de les treballadores de la cooperativa. Tampoc entenem els diversos silencis d’aquells que, emparant-se en la complexitat i en el caràcter “cooperatiu” de l’empresa, han optat per l’abstenció.

Però afortunadament, la valentia de la treballadora ha comptat amb el vostre suport, tendresa i la vostra presa de partit. Una presa de partit que ha ajudat a trencar l’aïllament, denunciar una situació d’abús i a canviar una mica les coses. A totes vosaltres, en nom de la companya, us donem la gràcies.

La treballadora, que en aquests moments continua de baixa, a partir del dia 24 de febrer serà sòcia única, sense equip de treball ni informació real i exhaustiva sobre l’estat de la mateixa. L’afectació psicològica i moral d’aquest procés i la inviabilitat del projecte cooperatiu en els termes en què ha estat abandonat, han fet la treballadora decidir la dissolució de la mateixa en els temps i formes que la llei i la salut li permetin. I, per descomptat, amb el suport moral de les que hem acompanyat aquest procés.

Us adjuntem la cronologia actualitzada, així com el comunicat de la COS del Barcelonès i la transcripció de l’assemblea.

Grup de Suport-Conflicte laboral a Projecte Ictineo SCCL

Barcelona, Febrer de 2014

 

Leave a comment